Блискавкозахист і заземлення

 

Блискавкозахист. Грозозахист. Блискавкоприймач. Заземлення.

 

Зовнішня класична блискавкозахист.

 

Основною функцією будь-якої зовнішньої блискавкозахисту є забезпечення пожежної безпеки споруди, а так само зменшення ймовірності попадання руйнівного потенціалу блискавки до поверхні покрівлі та фасадів завдяки блискавкозахисту будинку. У деяких випадках, коли дах металева або мідна, і в залежності товщини покриття, вона може бути свого роду екраном і молніепроводящім елементом. Стрижневі молніепріемнікі молніеіезащіти, встановлюються на покрівлі будинку, їх може бути один або кілька, і як правило, вони представляють собою щогли, закріплені на димоходах. Якщо проектом передбачено сітка (розмір комірки визначається площею, конфігурацією і кутом нахилу даху), то її прокладають по верхніх частин, ковзанах і периметру даху. Від щогл або сітки прокладаються кілька і більш токоотводов по фасаду або ринвах, за якими сам розряд переходить на смугу заземлення, яка об'єднує глибинні заземлювачі. Така система буде надійно працювати при дотриманні всіх норм і правил проектування, якісні матеріали та сумлінному монтажі.

 

 

 

Зовнішня активна система блискавкозахисту.

 

 

Компанія "Ел-Ком Сервіс" встановлює і активну систему молніязащіти будинку. Такі системи в останні роки стають все популярнішими. Основна відмінність активних молниеприемников від класичних - більший або збільшений радіус захисту. Це відбувається за рахунок додаткового пристрою, який концентрує в собі електричний розряд, і іонізує повітря поблизу навколишньої території, тим самим створюючи радіус блискавкозахисту будівель і споруд. Енергія цього розряду, внаслідок виникнення високої напруги і різниці потенціалів між хмарою і наземним простором, ініціює зустрічний стример, який згодом утворює іонізований канал. Лідер, що утворюється активним молніепріемніком, з'являється раніше, ніж в разі застосування класичної блискавкозахисту у вигляді стрижнів Франкліна і обумовлює перевага першої. Під час грози в хмарах, відбувається зіштовхування частинок, що призводить до появи областей з позитивними і негативними зарядами. Досягаючи критичного відстані між цими областями, електрони і іони утворюють спадний лідер, який переходить знову ж в іонізований канал, але вже з хмари. Після з'єднання лідерів і відбувається спалах блискавки.

Радіус дії (Rз 17м-116м) активних молниеприемников вибираються відповідно до рекомендацій виробника, і залежить від категорії блискавкозахисту.

 

 

Проектування заземлення для блискавкозахисту

 

 

Основна мета системи заземлення - це ефективне погашення енергії розряду блискавки в землі. Система заземлення з низьким опір забезпечує швидке розсіювання струму в грунті. Співробітники, які можуть перебувати поруч біля системи контурів заземлення, потрапляють в зону високої напруги, внаслідок виникнення градієнтів в верхніх шарах землі. Щоб знизити ризик ураження персоналу електричним струмом в разі крокової напруги або різниці потенціалів, необхідно мінімізувати, а так само максимально обмежити можливість контакту людини з зовнішньою системою блискавкозахисту, а так само елементами контуру заземлення.

 

                                                              Cхема монтажу

 

 

Заземлення

 

Захисне заземлення має забезпечувати захист, від впливу електричного струму на людей, що виникло в результаті торкання об металеві неструмоведучих частини, які в результаті пошкодження, виявляються під напругою.

 

Тому основним і головним призначенням захисного заземлення - є захист, в першу чергу людей, від ураження струму при безпосередньому контакті з електрообладнанням.

 

Фахівці компанії "Ел-Ком Сервіс" розраховують глибину занурення заземлювачів і кількість глибинних точок в контурі заземлення будинку, попередньо провівши виміри питомого опору грунту. При проектуванні ми обов'язково враховуємо характеристики питомої опору землі, яке змінюється в значній мірі для різних типів грунтів і в залежності від рівня вологості і температури.